Jednou za čas, když jdeme na preventivní prohlídku ke svému lékaři, může proběhnout měření glykémie. Na základě výsledku totiž lékař okamžitě zjistí, jestli nedošlo k jejímu nebezpečnému zvýšení, které by mohlo signalizovat nemoc. Které hodnoty glykémie jsou v pořádku? A které naopak poukazují na riziko cukrovky?
Obsah
Lidské tělo lze podrobit mnoha různým testům. Některé se dají udělat jen s pouhým vzorkem moči. Z něj se dá například vyčíst to, zda tělo vylučuje glukózu, zda v moči nejsou bílé krvinky nebo stopa krve.
K dalším testům se pak používá krev. Pro méně přesné testování stačí pouhá kapka krve po píchnutí do prstu. Spolehlivější výsledky pak nabízí odběr žilní krve, který provede lékař, a který následně nechá podrobit detailnějším rozborům v laboratoři.
Mezi testy krve patří ty na hladinu glukózy. Ty mohou proběhnout pouze kontrolně v rámci prevence. Další se pak dělají například v průběhu těhotenství, aby se vyloučila rizika, která souvisí s těhotenskou cukrovkou.
Jaké jsou ale hodnoty glykémie u diabetika? A dá se dostat glykémie pod kontrolu zdravou životosprávou?
Co je to glykémie?
Glykémie označuje hodnoty krevního cukru, které se v závislosti na našem zdravotním stavu a životním stylu neustále proměňují. Na základě měření glukózy v krvi mohou lékaři bedlivě monitorovat náš zdravotní stav a jeho vývoj. Případně podle ní mohou určovat, zda je nasazená léčba některých chorob úspěšná.
Jak zjistit hladinu glykemie?
Nejlépe se toho dá docílit měřením z krve. Jak už bylo uvedeno výše, pro měření se dá použít vzorek krve z prstu. Například při měření glukometrem. Podle toho, jaké výsledky vyjdou, může nemocný člověk poznat, jestli se má najíst nebo zda má podniknout kroky, které povedou ke snížení glukózy v krvi.
Toto měření ale není vždy tak spolehlivé, jako bývá měření glykémie v ordinaci lékaře. Ten obvykle provádí odběr žilní krve, kterou pak pošle na rozbor do laboratoře. Tyto výsledky bývají nejpřesnější. Lékař vám navíc může následně nabídnout jejich správnou interpretaci.
Jaké by měly být správné hodnoty?
Hladina glykémie v průběhu dne kolísá v závislosti na naší fyzické aktivitě či na základě toho, jaké jsou naše stravovací návyky.
Aby se glykémie naměřila správně, je potřeba:
- Mít čisté ruce (jak při měření doma, tak u lékaře, místo vám ale dezinfikuje sestra)
- Mít testovací proužek (pokud měříte doma)
- Zajistit, aby bylo místo odběru dobře zásobebo krví (rozcvičíte trochu ruku nebo podržíte poslední článek prstu na chvíli v ruce)
Mezi poměrně běžné příčiny nespolehlivosti (domácího) měření mohou patřit třeba prošlé testovací proužky nebo nedodržená doba měření. Problematické může být i příliš malé množství krve z prstu nebo nízká kvalita testovacích proužků. Překvapivě může být na vině i špinavý nebo špatně kalibrovaný glukometr.
Proto se opravdu doporučuje i při domácím měření nezanedbávat pravidelnou kontrolu u ošetřujícího lékaře, který má pro měření glykémie ideální podmínky, a u kterého je její měření vůbec nejspolehlivější.
Hladinu glukózy může (pro někoho překvapivě) ovlivnit třeba stresová zátěž, nemoc, nebo konzumace větších porcí jídla.
Hladina glykemie nalačno
Normální hladina glykémie nalačno by měla být u zdravého člověka do 5,5 mmol/l. V případě, že u vás existuje zvýšené riziko cukrovky, hodnoty měření nalačno se budou pohybovat od 5,6 mmol/l do 7,0 mmol/l. Vysoká pravděpodobnost výskytu cukrovky je pak u hladiny glukózy nalačno, která je nad 7,1 mmol/l.
U diabetika je pak nalačno u dobře kompenzovaného diabetu při měření od 4,0 mmol/l do 6,0 mmol/l. Uspokojivý výsledek je od 7,6 mmol/l do 8,0 mmol/l. A ten neuspokojivý? Ten se pohybuje nad hodnotou začínající 8,1 mmol/l.
Tabulka hodnot nalačno
Kategorie | Hladina glykémie | Popis |
---|---|---|
Normální hladina nalačno | Do 5,5 mmol/l | Normální hodnoty pro zdravého člověka |
Riziko cukrovky | 5,6 – 7,0 mmol/l | Zvýšené riziko cukrovky |
Vysoká pravděpodobnost cukrovky | Nad 7,1 mmol/l | Vysoká pravděpodobnost cukrovky |
Diabetik – dobře kompenzovaný | 4,0 – 6,0 mmol/l | Dobře kompenzovaný diabetes |
Diabetik – uspokojivý výsledek | 7,6 – 8,0 mmol/l | Uspokojivý výsledek při diabetu |
Diabetik – neuspokojivý výsledek | Nad 8,1 mmol/l | Neuspokojivý výsledek při diabetu |
Hladina glykémie po jídle
Po jídle se všem hladina glykémie přirozeně zvýší, protože tělo potřebuje zpracovat přijaté jídlo na energii.
Zdravý člověk má tedy po jídle glykémii do hodnoty 7,5 mmol/l. U zvýšeného rizika cukrovky jde o hodnoty mezi 7,6 mmol/l a 11,0 mmol/l. Vysoká pravděpodobnost cukrovky je pak nad 11,1 mmol/l.
Po jídle pak dobře kompenzovaný diabetik naměří od 5,0 mmol/l do 7,5 mmol/l. Uspokojivě léčený diabetes mívá po jídle výsledky mezi 7,6 mmol/l do 9,0 mmol/l. Zcela neuspokojivý výsledek je pak po jídle od hodnoty 9,1 mmol/ a více.
Tabulka hodnot po jídle
Kategorie | Hladina glykémie | Popis |
---|---|---|
Glykémie po jídle – zdravý člověk | Do 7,5 mmol/l | Normální hodnoty po jídle |
Glykémie po jídle – riziko cukrovky | 7,6 – 11,0 mmol/l | Zvýšené riziko cukrovky |
Glykémie po jídle – vysoká pravděpodobnost cukrovky | Nad 11,1 mmol/l | Vysoká pravděpodobnost cukrovky |
Diabetik – dobře kompenzovaný | 5,0 – 7,5 mmol/l | Dobře kompenzovaný diabetes |
Diabetik – uspokojivý výsledek | 7,6 – 9,0 mmol/l | Uspokojivý výsledek při diabetu |
Diabetik – neuspokojivý výsledek | Nad 9,1 mmol/l | Neuspokojivý výsledek při diabetu |
Jak udržet normální hladinu cukru v krvi?
Na hladinu glykémie se naštěstí dá působit mnoha různými způsoby. Často je tedy potřeba především celková změna přístupu k životnímu stylu.
Hladinu glukózy může (pro někoho překvapivě) ovlivnit třeba:
- Stresová zátěž
- Nemoc
- Konzumace větších porcí jídla
Z toho důvodu se obvykle doporučuje zmenšit porce jednotlivých chodů. Místo toho však můžete průběžně do jídelníčku přidávat různé zdravé svačinky. Ty se hodí mít po ruce například i ve chvíli, kdy máte v plánu někam cestovat.
Také se snažte být ve větší duševní pohodě a pokud na vás něco leze, nepřemáhejte se a chorobu se snažte zdolat v pohodlí svého domova.
Co se týče dalších tipů, také je moudré do své životosprávy zařadit větší množství pohybu. Neměli byste však cvičit v případě, že další testovací proužky (na moč) ukázaly, že vylučujete větší množství ketonů.
Také může být důležité průběžné monitorování hladiny glukózy v práci, ve škole a v domácích podmínkách. A to i přesto, že měření u lékaře je vždy považováno za úplně nejspolehlivější. Na základě toho budete mít alespoň rámcovou představu, jestli se vám daří držet množství glukózy v krvi pod kontrolou, nebo ještě máte na čem pracovat.
Svou snahu, zdravější životní styl a kontroly u lékaře pak můžete doplnit ještě doplňkem stravy na podporu normální hladiny glukózy s obsahem:
- Gymnemy sylvestre
- Skořice cejlonské
- Kyseliny alfa-lipoové
V kombinaci s vitamíny a minerály.
Jak tedy vidíte, udržování glykémie pod kontrolou vyžaduje její pravidelný monitoring a úpravu životosprávy. Nemělo by jít ale o nic, co by nešlo zvládnout.
Zdroj
https://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemie – Glykemie (česky)
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/manage-blood-sugar.html – Kontrola krevního cukru (anglicky)
Poslední aktualizace článku: 24. 7. 2024